Poruchy menstruačního cyklu u dospívajících dívek a jejich léčba - Dostálová, Zuzana; Rejdová, Ingrid; Kadlecová, Jana (Pediatrie pro praxi, 2015)
Menstruační cyklus je sled pravidelně se opakujících změn řízený osou hypotalamus – hypofýza – ovarium a jejich zpětnou vazbou. Je projevem správné funkce zdravých rodidel. Průměrná délka fyziologického menstruačního cyklu je 28 dní. Poruchy menstruačního cyklu je možné dělit do několika skupin na základě poruch morfologických, funkčních nebo dle lokalizace poruchy. Při podezření na poruchu mentruačního cyklu je vždy důležité podrobné gynekologické vyšetření, následně nasazení adekvátní terapie a prevence recidiv.
Keywords: Dospívající dívky; Female; dítě; puberta; opožděná puberta; Puberty, Precocious; ženské pohlaví; Puberty, Delayed; Adolescent; menarche; Uterine Diseases; Genital Diseases, Female; lidé; gynatrézie; Amenorrhea; Poruchy menstruačního cyklu a jejich léčba; Gynatresia; Humans; menstruační cyklus; amenorea; gynekologická onemocnění; Metrorrhagia; předčasná puberta; nemoci dělohy; Child; metroragie; Menarche; Puberty; mladiství; Menstrual Cycle