Koanalgetika – správná volba a indikace - Rychlíčková, Jitka (Praktické lékárenství, 2015)
Do skupiny koanalgetik zahrnujeme antiepileptika a antidepresiva, v širším pojetí pak i další skupiny léčiv (lokální anestetika, bisfosfonáty, kalcitonin, myorelaxancia, kortikosteroidy, spasmolytika, benzodiazepiny). Dle žebříčku WHO mohou být kombinována se standardními analgetiky nebo použita samostatně v závislosti na etiologii bolesti. Cílem textu je shrnutí faktorů správné volby koanalgetika. Prvním krokem bude určení etiologie bolesti – karbamazepin se jeví léčivem volby u neuropatií záchvatovitého charakteru, pregabalin a gabapentin pak mohou být léčivem volby u bolestivé neuropatie včetně diabetické stejně jako tricyklická antidepresiva, jejichž použití ale bude off label. Při výběru léčiva je třeba zvažovat i profil nežádoucích účinků léčiv v kontextu komorbidit a věku pacienta. Nedílnou součástí výběru je také farmakokinetika, opět ve vztahu ke stavu eliminačních funkcí pacienta, a zhodnocení potenciálních lékových interakcí.
Keywords: anestetika lokální; Statistics as Topic; Neuromuscular Agents; Antidepressive Agents; statistika jako téma; Anesthetics, Local; Age Factors; Analgesics; nervosvalové látky; Calcitonin; Anticonvulsants; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; komorbidita; věkové faktory; lidé; Comorbidity; antikonvulziva; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Indikace koanalgetik; Analgetický žebříček Světové zdravotnické organizace; bolest; nežádoucí účinky léčiv; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; Koanalgetika; Benzodiazepines; analgetika; kombinovaná farmakoterapie; Pain; benzodiazepiny; kalcitonin; antidepresiva; Drug Therapy, Combination; Humans