Jandoušův úvod do receptury - Drábek, Pavel (Praktické lékárenství, 2015)
Pražský lékárník Dr. A. Jandouš pomáhal v druhé polovině 19. století rozvíjet českou odbornou literaturu. Kromě původních prací z farmacie a mnoha referátů z cizojazyčných časopisů napsal též tři příručky. Třetí z nich pojednává o základech receptury a byla určena pro farmaceuty a mediky. Její látka je rozdělena podle lékových forem. Text doplňují praktické příklady a tabulky. Je to zároveň také naše první publikace z oboru galenické farmacie.
Keywords: farmaceutická chemie; dějiny lékárnictví; Pharmaceutical Services; Rakousko-Uhersko; Pharmacy; receptáře jako téma; lékové formy; Pharmacopoeias as Topic; Dosage Forms; History of Medicine; lidé; Chemistry, Pharmaceutical; Formularies as Topic; farmakopea jako téma; Drug Prescriptions; History of Pharmacy; History, 19th Century; farmacie; Austria-Hungary; lékové předpisy; dějiny 19. století; farmaceutické služby; dějiny lékařství; Humans