Dlouhé sezení – nový a podceňovaný rizikový faktor žilního tromboembolizmu - Hirmerová, Jana (Interní medicína pro praxi, 2015)
Žilní tromboembolická nemoc je multikauzální onemocnění, k němuž dochází na základě interakce genetických faktorů a vlivů prostředí. V současné době nabývají na důležitosti zejména některé z rizikových faktorů – vyšší věk, obezita, imobilita. Přibývají odborné publikace o tromboembolických příhodách vzniklých následkem dlouhého strnulého sezení. Dosud byly publikovány kazuistiky či série kazuistik, popisující často až fatální případy, vzniklé následkem dlouhých cest, sezení v práci, ale i účasti v maratonu počítačových her. Bylo však provedeno jen několik studií, zabývajících se přesnější definicí dlouhého sezení a vyhodnocením asociovaného rizika tromboembolické příhody. Zatím poslední taková studie použila definici prolongované imobility vsedě jako sezení po dobu ≥ 10 hodin v období 24 hodin, alespoň 2 hodiny v kuse, během 4 týdnů předcházejících příhodě a potvrdila 2,8-násobné zvýšení rizika tromboembolie po takto dlouhém sezení. V patofyziologii hraje zřejmě roli žilní stáza, útlak žil, hemokoncentrace, riziko podstatně narůstá díky synergickému působení s dalšími rizikovými faktory. Dlouhé sezení je dosud nedoceněným (přitom však ovlivnitelným) rizikovým faktorem tromboembolie. Je tedy nutná edukace odborné i laické veřejnosti a zavedení příslušných preventivních opatření v některých profesích.
Keywords: antikoagulancia; Age Factors; Venous Thrombosis; Anticoagulants; Obesity; pohybová aktivita; věkové faktory; lidé; Dlouhé sezení jako rizikový faktor žilního tromboembolizmu; Pulmonary Embolism; tromboembolie; plicní embolie; obezita; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; Motor Activity; Thromboembolism; žilní trombóza; Humans