Endovaskulární léčba akutní ilikofemorální žilní trombózy - Chochola, Miroslav (Interní medicína pro praxi, 2015)
Ilikofemorální trombóza je nejzávažnější forma hluboké žilní trombózy. Nemocní jsou bezprostředně ohroženi plicní embolií a žilní ischemií končetiny a do budoucna potrombotickým syndromem. Samotná konzervativní antikoagulační terapie výskyt akutních i chronických komplikací řeší většinou neuspokojivě. U vybraných pacientů s obrazem phlegmasie je dnes jako alternativa antikoagulační léčbě doporučovaná endovaskulární léčba pomocí lokální trombolýzy, mechanické trombektomie. Kompresivní syndrom v oblasti společné pánevní žíly (Mayův-Thurnerův syndrom) je nutné odstranit na konci procedury pomocí perkutánní angioplastiky a stentingu. Endovaskulární léčba v rukou zkušeného týmu intervenčních angiologů se jeví jako vysoce efektivní a bezpečnou metoda léčby ilikofemorální trombózy.
Keywords: Thrombectomy; Terapie akutní ilikofemorální žilní trombózy; Embolic Protection Devices; endovaskulární výkony; Outcome and Process Assessment, Health Care; statistika jako téma; Thrombolytic Therapy; May-Thurner Syndrome; Vena Cava Filters; posttrombotický syndrom; stenty; trombektomie; Venous Thrombosis; lidé; flebografie; kavální filtry; May-Thurnerův syndrom; Stents; Statistics as Topic; pomůcky zabraňující embolii; Angioplasty; angioplastika; Endovascular Procedures; Humans; Phlebography; žilní trombóza; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Postthrombotic Syndrome; trombolytická terapie; medicína založená na důkazech; Evidence-Based Medicine