Léčba idiopatické plicní fibrózy v České republice v roce 2015 - Koziar Vašáková, Martina (Interní medicína pro praxi, 2015)
Idiopatická plicní fibróza (IPF) je difuzní primárně fibrotizující plicní proces nejasné etiologie. Do roku 2011 byla IPF neléčitelná, tzn. že žádné léčebné postupy do té doby používané nebyly efektivní na základě medicíny založené na důkazech. Přelom v léčbě nastal po zavedení pirfenidonu do léčebné praxe IPF. V ČR byl tento lék dostupný již od roku 2011 v tzv. programu na jméno pacienta, pak od roku 2012 po registraci přípravku v zemích EU bylo možné lék pro pacienty s IPF získat na tzv. mimořádný dovoz. Od 1. 7. 2014 je pirfenidon (ESBRIET, Roche) hrazen z prostředků zdravotního pojištění. Pirfenidonem byla odstartována nová éra pro pacienty s IPF i pro jejich lékaře. Krom tohoto léku se dostává na trh v rámci EU další antifibrotický lék, a to nintedanib (OFEV, Boehringer-Ingelheim). Je velmi pravděpodobné, že do léčby IPF v nejbližší době zasáhnou i jiné léky, ovlivňující fibroproliferaci, léčba IPF tedy bude skýtat širokou škálu fenotypově specifických léčeb včetně kombinované léčby. My všichni, kdo pacienty s IPF léčíme, se na to již velmi těšíme.
Keywords: Indoles; klinický obraz nemoci; Oxygen Inhalation Therapy; Disease Attributes; Idiopathic Pulmonary Fibrosis; indoly; opioidní peptidy; pyridony; Drug Therapy; esomeprazol; lidé; Esomeprazole; idiopatická plicní fibróza; Pyridones; farmakoterapie; acetylcystein; Lung Transplantation; Humans; Czech Republic; Diagnostic Techniques, Respiratory System; oxygenoterapie; transplantace plic; Česká republika; Opioid Peptides; diagnostické techniky dýchacího ústrojí; Acetylcysteine