Vliv cyklosporinu A a jeho primárních metabolitů na cirkadiální kolísání krevního tlaku - Halvová, Petra; Kacířová, Ivana; Brozmanová, Hana; Grundmann, Milan (Klinická farmakologie a farmacie, 2015)
Úvod: Cyklosporin A je účinné imunosupresivum používané při transplantacích včetně transplantace ledvin. Jedním z jeho nežádoucích účinků je ovlivnění denní variability krevního tlaku, a to jeho signifikantním zvýšením v nočních hodinách. Klíčovým faktorem u pacientů po transplantaci ledvin je dobrá kompenzace krevního tlaku, přičemž k ověření může být užitečným nástrojem jeho 24hodinové ambulantní monitorování (ABPM). Cílem studie bylo porovnat vztah mezi koncentrací CsA a jeho metabolitů v krvi a lymfocytech a poklesem krevního tlaku v noci (tzv. „dipping“). Metoda: Soubor zahrnoval 31 pacientů (16 mužů, 15 žen) s průměrným věkem 54 ± 12 roků a průměrnou hmotností 75 ± 16 kg. Koncentrace CsA a jeho primárních metabolitů (AM1, AM9 a AM4N) v krvi a lymfocytech před užitím byly stanoveny metodou LC-MS/MS. ABPM bylo prováděno přístrojem Spacelabs 90207-Q, celkem 3× v 1ročních intervalech. Pacienti byli rozděleni podle nočního poklesu krevního tlaku do 2 skupin – „dipper“ (26 měření) a „non-dipper“ (pokles < 10 %, 25 měření). Ke statistické analýze byl použit program GraphPad Prism 5.00 pro Windows. Výsledky: V průběhu celé studie dosahoval průměrný krevní tlak v denních hodinách hodnot 128 ± 11/75 ± 10 mmHg, během nočních hodin 124 ± 15/70 ± 11 mmHg. Průměrné koncentrace CsA se v krvi pohybovaly v rozmezí 90,5 ± 40,1 μg/l ve skupině „dipper“ a 97,3 ± 44,5 μg/l ve skupině „non-dipper“, v lymfocytech 11,4 ± 4,0 μg/l („dipper“) a 11,8 ± 5,0 μg/l („non-dipper“). Jediný statisticky významný rozdíl (p = 0.0339) mezi skupinami byl nalezen u metabolitu AM4N, jehož koncentrace v lymfocytech byla ve skupině „non-dipper“ více než 4násobná („dipper“ 0,4 ± 0,8 μg/l, „non-dipper“ 1,7 ± 2,6 μg/l). Závěr: 400% nárůst lipofilního metabolitu AM4N v lymfocytech v odběru před užitím může být u pacientů po transplantaci ledvin jak příčinou, tak markerem pro výskyt „non-dippingu“.
Keywords: cirkadiánní rytmus; Humans; lidé středního věku; Hypertension; Antihypertensive Agents; lidé; Blood Pressure Monitoring, Ambulatory; metabolismus; ambulantní monitorování krevního tlaku; Circadian Rhythm; cyklosporin; transplantace ledvin; Metabolism; hodnotící studie jako téma; Middle Aged; hypertenze; Kidney Transplantation; Statistics as Topic; Cyclosporine; antihypertenziva; statistika jako téma; Evaluation Studies as Topic