Léčba nejčastějších herpetických infekcí a možnost prevence herpes zoster - Růžičková-Jarešová, Lucie (Klinická farmakologie a farmacie, 2015)
Herpetické infekce vyvolávají herpetické viry, které patří k velmi častým onemocněním kůže. Onemocnění způsobují DNA viry, které jsou antigenně homogenní. Jediným zdrojem a hostitelem virů je člověk. Promořenost populace je velmi vysoká, až 90 %. Nejčastějším kožním onemocněním je herpes simplex a varicella. Viry způsobující tato onemocnění perzistují v gangliích nervového systému a při poklesu obranyschopnosti organizmu dochází k jejich reaktivaci. Herpes simplex virus (HSV) způsobuje herpes labialis (nejčastějším vyvolavatelem je HSV1) a herpes genitalis (nejčastějším vyvolavatelem je HSV2). Varicella zoster virus (VZV) způsobuje dvě odlišná onemocnění – plané neštovice (varicellu) a pásový opar (herpes zoster). Od dubna 2014 je v ČR jako v první ze zemí střední a východní Evropy k dispozici vakcína proti pásovému oparu.
Keywords: herpes simplex; postherpetická neuralgie; Humans; vakcína proti planým neštovicím; Zostavax (vakcína proti herpes zoster); Herpes Zoster; vakcína proti viru herpes simplex; Herpes Simplex; lidé; Neuralgia, Postherpetic; herpetické infekce; Herpesviridae Infections; herpes zoster; vakcína proti pásovému oparu; antivirové látky; virus varicella zoster; Herpes Simplex Virus Vaccines; Herpes Zoster Vaccine; Acyclovir; acyklovir; Antiviral Agents; DNA Viruses; DNA viry; Chickenpox Vaccine; Herpesvirus 3, Human