Léčba de novo urgentního syndromu po TOT implantaci - Novotná, Barbora; Ženíšek, Jaroslav; Fiala, Miloš (Česká urologie, 2015)
Soubor a metody: V souboru 73 pacientek se stresovou inkontinencí se objevil de novo urgentní syndrom u 8 žen (10,9 %). Šest z těchto žen jsme léčili propiverinem p.o. Jedna pacientka pro mírné příznaky nevyžadovala léčbu a jedna pacientka byla pro nežádoucí účinky při užívání propiverinu převevedna na solifenacin. Všechny pacientky byly v průběhu léčby bez urgentních obtíží. Délka léčby se pohybovala mezi 4–6 měsíci. Výsledky: Po vysazení medikace nedošlo u šesti pacientek k recidivě obtíží. Jedna pacientka vyžadovala opětovnou farmakologickou léčbu, kterou jsme již ponechali beze změny. Závěr: Urgentní syndrom de novo po implantaci TOT, který není spojený s dalšími komplikacemi, dobře reaguje na anticholinergní terapii. U většiny nemocných v našem souboru byla dostačující dočasná léčba.
Keywords: Suburethral Slings; chinuklidiny; stresová inkontinence moči; suburetrální pásky; Female; Muscarinic Antagonists; Benzilates; benziláty; ženské pohlaví; Urinary Incontinence, Stress; lidé; urgentní inkontinence; pooperační komplikace; antagonisté muskarinových receptorů; tetrahydroisochinoliny; retrospektivní studie; Postoperative Complications; Aged; solifenacin; Quinuclidines; Tetrahydroisoquinolines; Urinary Incontinence, Urge; lidé středního věku; senioři; Retrospective Studies; Middle Aged; propiverin; Humans