Společné rozhodování o léčbě - Češková, Eva (Psychiatrie pro praxi, 2015)
Spolurozhodování (shared decision making, SDM) je strategie, která zahrnuje pacienta do rozhodování o jeho léčbě. V oblasti somatické medicíny je spolurozhodování o léčbě zkoumáno a více či méně aplikováno již delší dobu. Její užití v psychiatrii je v počátcích a očekává se od ní zlepšení adherence k léčbě a prognózy. Nejvíce prací z této oblasti pochází od německých autorů, kteří prokázali její uskutečnitelnost a potenciální výhody jak v akutní, tak dlouhodobé léčbě poruch schizofrenního okruhu. SDM také představuje jeden z důležitých aspektů individualizovaného přístupu k pacientovi.
Keywords: Patient Compliance; Therapeutics; lidská práva; osobní autonomie; adherence k farmakoterapii; Legislation, Medical; prognóza; Schizophrenia; individualizovaná medicína; Human Rights; terapie; Spolurozhodování o léčbě (shared decision making, SDM); adherence pacienta; Medication Adherence; lidé; Humans; zákonodárství lékařské; schizofrenie; Prognosis; Ethics, Medical; Personal Autonomy; Precision Medicine; lékařská etika