Lékové interakce v psychiatrii – teorie a praxe - Prokeš, Michal; Suchopár, Josef (Psychiatrie pro praxi, 2015)
Lékové interakce jsou jedním z důležitých lékových problémů v moderní medicíně. V tomto přehledovém článku popisujeme lékové interakce antipsychotik a antidepresiv a přikládáme doporučení, jak přistupovat k lékovým interakcím v běžné lékařské praxi. Mnoho lékových interakcí v psychiatrii je způsobeno farmakokinetickým působením mezi interagujícími léky, kdy jejich plazmatické koncentrace jsou změněny inhibicí nebo indukcí izoenzymů cytochromu P 450, zejména CYP2D6 a CYP3A4, a glykoproteinu P. Předepisující lékaři by měli zvažovat rizika a přínosy kombinované terapie u individuálních pacientů a přijímat opatření, aby minimalizovali nežádoucí účinky léků.
Keywords: Pharmaceutical Preparations; lékové interakce; Interdisciplinary Communication; statistika jako téma; Computing Methodologies; syndrom dlouhého QT; psychotropní léky; Psychiatry; Serotonin Syndrome; medicína založená na důkazech; Psychotropic Drugs; P-glykoproteiny; léčivé přípravky; systém (enzymů) cytochromů P-450; lidé; Cytochrome P-450 Enzyme System; Humans; Drug Interactions; antidepresiva; Long QT Syndrome; počítačové metodologie; Evidence-Based Medicine; Antipsychotic Agents; psychiatrie; serotoninový syndrom; ATP Binding Cassette Transporter, Subfamily B; Statistics as Topic; Antidepressive Agents; antipsychotika; mezioborová komunikace