Registr potravinových alergií DAFALL – první výsledky - Bělohlávková, Simona; Kopelentová, Eliška; Šetinová, Ivana; Víšek, Petr; Novobílská, Jana; Gvozdiaková, Tatiana; Mrázová, Lucie; Minářová, Martina; Jeřábková, Milena; Chládková, Jiřina; Tichá, Marie; Orálková, Eva; et al. (Alergie (Praha, Print), 2015)
Prevalence potravinové alergie v průběhu posledních let roste, v současné době je udávána až u 7 % dětí a až u 5 % dospělých. Rozši řuje se a mění spektrum nejčastějších alergenů , stupňuje se tíže projevů . Ve výskytu potravinové alergie, typech senzibilizace a symptomů existují poměrn ě významné geografické rozdíly. Podobně se v jednotlivých regionech liší nejčastější příčiny potravinových anafylaxí. V současné době v podstatě neexistují relevantní epidemiologická data, která by popisovala spektrum potravinových alergií v České republice. Registr DAFALL (Database of Food Allergies) byl z iniciativy pracoviště Immuno-flow, s.r.o., založen s cílem sběru dat pacientů s nově diagnostikovanou potravinovou alergií. V tomto sdělení prezentujemevýsledky 275 pacientů zařazených do registru v průběhu prvních 6 měsíců jeho fungování.
Keywords: Informed Consent; Statistics as Topic; Databases as Topic; Sex Distribution; klinické laboratorní techniky; průzkumy a dotazníky; Clinical Laboratory Techniques; rozložení podle pohlaví; statistika jako téma; databáze jako téma; Allergens; Food Hypersensitivity; Surveys and Questionnaires; Registries; anamnéza; lidé; prospektivní studie; Prospective Studies; Czech Republic; DAFALL (Database of Food Alergies); kožní testy; Medical History Taking; Česká republika; alergeny; registrace; informovaný souhlas pacienta; potravinová alergie; Skin Tests; Humans