Lázeňská a klimatická léčba astmatu a alergií - Petrů, Vít (Alergie (Praha, Print), 2015)
Lázeňská a klimatická léčba je důležitou součástí komplexní terapie rů ných chronických zánětlivých onemocnění. Již desítky let je užívána v léčb ě astmatu a dalších alergií, jako např . atopického ekzému. Léčebný pobyt v lázních, u moře, v jeskyních nebo na horách sice navozuje zlepšení aktivity nemoci, kvality života a redukuje užití farmak, ale kvalita prů kazu účinnosti léčby je limitována především nízkou validitou dkazu jejích výsledků. Proto je tř ba dalších randomizovaných klimatoterapeutických studií na dobře definovaných a detailně popsaných souborech pacientů , umožňujících měř ní i správné posouzení užitých léčebných postupů vč etně jejich dlouhodobého efektu i finančních nákladů této léčby.
Keywords: nadmořská výška; Climate; Rehabilitation Centers; lázeńská a klimatická teterapie; speleoterapie; Physical Therapy Modalities; alergie; Hypersensitivity; lidé; mořská voda; atopická dermatitida; statistika jako téma; mladiství; Statistics as Topic; zákonodárství lékařské; Adolescent; podnebí; Balneology; Speleotherapy; techniky fyzikální terapie; Legislation, Medical; Adult; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; chronická obstrukční plicní nemoc; lázně; Child; rehabilitační centra; Seawater; Altitude; Humans; balneologie; Allergy and Immunology; dospělí; Health Resorts; Dermatitis, Atopic; dítě; alergologie a imunologie