Terapie autoinflamatorních onemocnění a periodických horeček - Tichá, Marie (Alergie (Praha, Print), 2015)
Autoinflamatorní onemocnění a periodické horečky vznikají na podkladě poruchy regulace zánětu. V patogenezi hraje důležitou roli porucha funkce inflamazomu a s ní spojené změny sekrece interleukinu-1 (IL-1). Krom ě IL-1 se v některých p ř ípadech uplatňuje také porucha sekrece tumor nekrotizujícího faktoru- α (TNF α ) a interleukinu-6 (IL-6). Příč ina některých onemocnění nebyla dosud objasněna, mohou se ale překrývat s autoimunitními chorobami. Kromě klasické léčby nesteroidními antirevmatiky, kolchicinem a kortikoidy je stále více využívána biologická léčba, která má jednoznačně nejvyšší efektivitu ze všech dostupných terapeutických možností. Nejúč inně jší se jeví blokáda IL-1, v některých př ípadech i anti-TNF α a anti-IL-6 léčba.
Keywords: Diagnostic Techniques and Procedures; Clinical Laboratory Techniques; Biological Therapy; dědičné zánětlivé autoimunitní nemoci; biologická terapie; monoklonální protilátky; Interleukin-1; klinický obraz nemoci; Tumor Necrosis Factor-alpha; diagnostické techniky a postupy; Amyloidosis; hormony kůry nadledvin; Interleukin-6; familiární středomořská horečka; interleukin-1; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; antiflogistika nesteroidní; klinické laboratorní techniky; lidé; autoinflamatorní nemoci a periodické horečky; interleukin-6; Humans; receptory TNF; Colchicine; Familial Mediterranean Fever; TNF-alfa; Adrenal Cortex Hormones; amyloidóza; kolchicin; Antibodies, Monoclonal; Receptors, Tumor Necrosis Factor; Disease Attributes; Hereditary Autoinflammatory Diseases