Multiparametrické zobrazení karcinomu prsu na tříteslové magnetické rezonanci pomocí osmnáctikanálové prsní cívky - Ferda, Jiří; Kastner, Jan; Tupý, Radek; Zedníková, Ilona; Ňaršanská, Andrea; Hes, Ondřej (Česká radiologie, 2015)
Cíl: Zhodnotit zkušenosti se zobrazením nádorů prsu na 3T MRI pomocí osmnáctikanálové cívky a multiparametrického hodnocení nálezů. Metodika. Byly porovnány výsledky hodnocení 3T MRI prsů s operačními nálezy u 25 žen s 26 operovanými prsy, průměrný věk žen byl 51,8 v rozpětí 25-67 let. Vyšetřovací protokol zahrnoval provedení morfologického zobrazení, difuzního zobrazení, hodnocení dynamiky sycení tkání včetně farmakodynamické analýzy a hodnocení podílu cholinu ve spektru jednovoxelové MR spektroskopie. Výsledky: V souboru byla dosažena senzitivita pro odhalení maligního ložiska v prsu 100% (18/18), specifkita byla 87,5 % (7/8). Nejvyšší dílčí senzitivitu i specificitu vykazovala restrikce difúze 88,9 % (16/18) a 87,5 % (7/8) následovaná spektroskopií - senzitivita 72,2 % (13/18), specifita 87,5 % (7/8). Při detekci uzlinových metastáz v axile bylo dosaženo senzitivity i specificity shodně 83.3 %. Závěr: Multiparametrické zobrazení karcinomu prsu je vysoce senzitivní a relativně specifickou metodou detekce karcinomu prsu, spolehlivost hodnocení uzlinových metastáz je rovněž uspokojivá.
Keywords: Imaging, Three-Dimensional; Magnetic Resonance Imaging; Sensitivity and Specificity; magnetická rezonanční tomografie; senzitivita a specificita; Humans; lidé středního věku; Female; dospělí; lidé; magnetická rezonanční spektroskopie; difuzní magnetická rezonance; Adult; Breast Neoplasms; ženské pohlaví; Middle Aged; nádory prsu; zobrazování trojrozměrné; Magnetic Resonance Spectroscopy; Diffusion Magnetic Resonance Imaging