Kontrastní ultrasonografie v hodnocení náhodných fokálních jaterních lézí - ekonomická analýza - Šmajerová, Miriama; Petrášová, Hana; Andrašina, Tomáš; Válek, Vlastimil (Česká radiologie, 2015)
Cíl: Zjistit, zda použití CEUS v první linii hodnocení charakteru FLL je ekonomicky výhodnější než došetření pomocí CT nebo MR. Metodika: Do této retrospektivní studie bylo zahrnuto 254 pacientů s celkem 538 FLL vyšetřených v roku 2012. Všichni byli vyšetřeni pomocí CEUS, u nejasných případů bylo doplněno CT, příp. MR, u některých maligních nálezů bylo doplněno stagingové CT. Vypočítali jsme výdaje při tomto postupu. Pak jsme vypočítali, jaké by byly výdaje, kdyby všichni pacienti byli po úvodním nativním UZ došetřeni pomocí CT nebo MR. Výsledky: Náklady na diagnostiku těchto ložisek při použití CEUS (+ doplňující vyšetření) byly celkem 888 763,01Kč za rok. Při použití CT, resp. MR to bylo 929 614,60 Kč, resp. 4 317 011,94 Kč za rok. Rozdíl mezi celkovou cenou CT a CEUS je 40 851,59 Kč (4,39 %) za rok, mezi celkovou cenou MR a CEUS je rozdíl 3 428 248,93 Kč (79,41 %) za rok. Závěr: Výdaje na došetření FLL pomocí CEUS a CT byly srovnatelné. CEUS je však ekonomicky výrazně výhodnější ve srovnání s došetřením pomocí MR.
Keywords: Health Care Costs; náklady na zdravotní péči; lidé; vylepšení obrazu; magnetická rezonanční tomografie; Middle Aged; Adult; Magnetic Resonance Imaging; senzitivita a specificita; Female; Liver Diseases; Sensitivity and Specificity; Incidental Findings; Liver Neoplasms; ultrasonografie; Humans; tomografie rentgenová; Costs and Cost Analysis; Image Enhancement; Ultrasonography; lidé středního věku; mužské pohlaví; náklady a analýza nákladů; Tomography, X-Ray; ženské pohlaví; náhodný nález; Male; Aged; nemoci jater; nádory jater; dospělí; senioři