Už tři roky operují čeští lékaři šedý zákal bez skalpelu. Za 40 vteřin! (Causa subita, 2015)
Ještě v nedávné době byl šedý zákal strašákem pro všechny pacienty očních klinik. Nepříjemné onemocnění, při němž dochází k zakalení oční čočky, mohla odstranit pouze náročná operace za použití skalpelu. Dnes je ale všechno jinak. Už třetím rokem používají lékaři v České republice k operacím katarakty takzvaný femtosekundový laser. S ním je zákrok desetkrát přesnější, bezpečnější a trvá necelou minutu.
Keywords: Surgery, Computer-Assisted; novorozenec; fakoemulzifikace; Robotics; laserový přístroj LenSx; katarakta; lidé; Infant, Newborn; Phacoemulsification; robotika; refrakční vady; Cataract; femtosekundový laser; Lasers; Refractive Errors; Capsulorhexis; capsulorhexis; Aged; Astigmatism; lasery; Lens Implantation, Intraocular; senioři; implantace nitrooční čočky; chirurgie s pomocí počítače; astigmatismus; Humans