Histologické hodnocení vlivu in vivo aplikace biomateriálů na hojení chrupavky, kosti a kůže - Kubíková, Tereza; Filová, Eva; Prosecká, Eva; Plencner, Martin; Králíčková, Milena; Tonar, Zbyněk (Časopis lékařů českých, 2015)
Cílem příspěvku je ukázat přínosy i omezení histologického hodnocení ovlivnění hojení při implantaci podpůrných biomateriálů. Podáváme přehled a fotodokumentaci histologických přehledných a imunohistochemických metod využitelných pro posouzení žádoucích i nežádoucích účinků biomateriálů při hojení tvrdých i měkkých tkání. Diskutujeme jednak mikroskopické hodnocení hojení s využitím semikvantitativních skórovacích systémů, jednak kvantifikaci složení tkáně pomocí jednotlivých spojitých proměnných, které popisují např. počet buněk v jednotkovém objemu, délky cév či vláknitých struktur matrix, plochy povrchů, plošné a objemové podíly složek tkáně, shlukování a kolokalizaci mikroskopických objektů. Strategie systematického nestranného náhodného výběru vede v histologii k významné redukci variability kvantitativních dat.
Keywords: Research; mikrofotografie; zobrazování trojrozměrné; biokompatibilní materiály; Imaging, Three-Dimensional; výzkum; Immunohistochemistry; kosti a kostní tkáň; lidé; Tissues; Coloring Agents; kůže; molekulární biologie; imunohistochemie; histologie; Histology; Biocompatible Materials; počítačové zpracování obrazu; Molecular Biology; Skin; Photomicrography; barvicí látky; tkáně; Bone and Bones; Image Processing, Computer-Assisted; Humans