Vyšetřování pacientů s kalciovou litiázou - Kaplan, A. G; Lipkin, M. E (Urologické listy, 2015)
Preventivní opatření zaměřená na redukci tvorby kalciové litiázy by měla vycházet z pečlivého lékařského vyšetření, které zahrnuje podrobnou lékařskou a rodinnou anamnézu, anamnézu výskytu litiázy, hodnocení medikace, stravy a prostředí, ve kterém se pacient pohybuje. Tento článek dále popisuje indikaci vhodných zobrazovacích testů a kompletního metabolického vyšetření se zaměřením na specifické metabolické poruchy související se vznikem kalciové litiázy. Pomocí pečlivé anamnézy, zobrazovacích testů a metabolického vyšetření lze zvolit léčbu přesně na míru pro konkrétní abnormalitu.
Keywords: klinické laboratorní techniky; oxaláty; Humans; lidé; Urinalysis; Medical History Taking; analýza moči; Citrates; Creatinine; vápník; anamnéza; citráty; Lithiasis; litiáza; Calcium; kreatinin; Oxalates; amoniové sloučeniny; Clinical Laboratory Techniques; Ammonium Compounds