Retrospektívny pohľad na zneužívanie drog u mladistvých v košickom kraji so zameraním na nové psychoaktívne látky - Varhačová, Jana; Šmilňáková, Renáta (Alkoholizmus a drogové závislosti, 2015)
V súčasnosti je často diskutovanou témou problematika zneužívania drog u mladistvých. Počet požiadaviek na vyšetrenie drog zo strany lekárov, ale aj rodičov počas posledných rokov narastá a úmerne tomu rastie aj počet pozitívnych nálezov. Popri „tradičných“ drogách bol na východnom Slovensku zaznamenaný výskyt nových psychoaktívnych látok. Cieľom tejto práce bolo informovať o výskyte dvoch syntetických látok desoxypipradrole (2-difenylmetylpiperidín, 2-DPMP) a α-pyrolidinovalerofenóne (alfa-PVP) vo východoslovenskom regióne a štatisticky zhodnotiť výsledky našich analýz za obdobie rokov 2012 – 2014. Tiež sme chceli porovnať údaje o úžívaní týchto drog s „tradičnými“ drogami ako sú marihuana, amfetamíny, opiáty a kokaín. Súbor vzoriek tvorili pacienti z psychiatrických ambulancií a z Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Košiciach. Vzorky pacientov boli do laboratória posielané v rámci rutinného toxikologického vyšetrenia na zistenie prítomnosti drog a iných zneužívaných liečiv. Analýzy na zistenie prítomnosti nových psychoaktívnych látok boli robené na vysoko citlivých chromatografických prístrojoch GCMS a LCMSMS. Tieto metódy boli vybrané ako spoľahlivé na identifikáciu pôvodnej formy, ako aj metabolitov týchto látok. Viac ako 80 % chromatografických analýz (z celkového počtu 4996) realizovaných v rokoch 2012 – 2014 bolo cielených na odhalenie užívania nezákonnych látok. Z výsledkov analýz vyplýva, že drogou číslo jeden na východe Slovenska je stále marihuana. Novým fenoménom medzi drogami sú novšie psychostimulanciá, ktorých predaj je častokrát maskovaný. Vo východoslovenskom regióne bol zaznamenaný od začiatku roka 2012 výskyt dvoch psychostimulancií, a to 2-DPMP a alfa-PVP.
Keywords: alfa-pyrolidinovalerofenon; Chromatography, Gas; Female; toxikologická analýza; piperidiny; ženské pohlaví; Adolescent; Slovakia; lidé; desoxypipradrol; Chromatography, Liquid; uživatelé drog; hmotnostní spektrometrie; Substance Abuse Detection; tradiční drogy; Male; Piperidines; chromatografie plynová; Mass Spectrometry; Substance-Related Disorders; Slovenská republika; mužské pohlaví; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; odhalování abúzu drog; mladiství; chromatografie kapalinová; Drug Users; Humans