Výplach žaludku při perorální intoxikaci – sporné pohledy na problematiku - Večeřa, Rostislav; Ondra, Peter; Jezdinský, Jaroslav; Adamus, Milan (Časopis lékařů českých, 2015)
Provedení výplachu žaludku po požití nadměrného množství léku/jedu – ano či ne? Jestliže ano, tak v jakých časových intervalech od požití? Na jedné straně stojí autoři, kteří zdůrazňují komplikace, kontraindikace a nízkou výtěžnost této procedury. Výplach žaludku doporučují provést do 30 až 60 minut po požití toxických dávek léku/jedu. Podle nich jeho pozdější provedení již zpravidla nemá význam. Na druhé straně stojí řada autorů, kteří se provedení výplachu žaludku nebrání i u pacienta, u kterého od začátku intoxikace uběhlo až 6 hodin. V některých případech, kdy požitá látka zpomaluje vyprazdňování žaludku, doporučují provést výplach až do 24 hodin po intoxikaci. Na základě našich zkušeností se kloníme ke druhé skupině autorů a jednoznačně podporujeme prodloužení časových intervalů, kdy se má výplach žaludku při intoxikaci provést.
Keywords: Blood Chemical Analysis; pitva; výsledek terapie; pití alkoholu; Alcohol Drinking; lidé; Metoprolol; biochemická analýza krve; Treatment Outcome; Gastric Lavage; Middle Aged; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Male; fatální výsledek; metoprolol; Fatal Outcome; Practice Guidelines as Topic; lidé středního věku; Autopsy; mužské pohlaví; toxikologie; žaludeční výplach; Toxicology; Humans