Možnosti zmierňovania detskej bolesti na psychosociálnej úrovni - Chabadová, Kristína; Lacinová, Lenka (Československá pediatrie, 2015)
Táto prehľadová štúdia sa zameriava na zmapovanie poznatkov o špecifikách detského prežívania bolesti, faktoroch ovplyvňujúcich toto prežívanie a možnostiach jej zmierňovania na psychosociálnej úrovni. Bolesť je komplexná percepčná skúsenosť, ktorá sa prejavuje na biologickej, psychologickej a sociálnej úrovni. Zážitok bolesti predstavuje pre dieťa značný zdroj stresu, a preto je dôležité zmierňovať intenzitu prežívanej bolesti všetkými možnými spôsobmi. V štúdii sú diskutované mnohé faktory, ktorých vplyv sa prejavuje na miere prežívanej bolesti u detí. Patrí medzi ne napríklad vývinová úroveň, minulé zážitky s bolesťou, vzorce správania preberané v rodine, prístup blízkych a zdravotníckeho personálu počas bolestivých epizód, citová väzba medzi matkou a dieťaťom, alebo miera prežívaného strachu a úzkosti počas bolestivého vyšetrenia. V záverečnej časti štúdie sú zhrnuté metódy, ktoré sú efektívne pri zmierňovaní prežívanej bolesti, ako napríklad vysvetlenie, relaxácia, rozhovor, názorné predvedenie vyšetrenia, prítomnosť a fyzický kontakt s blízkou osobou, alebo pôsobenie príjemného prostredia. Štúdia je zakončená odporúčaniami do praxe.
Keywords: Empathy; sociální opora; dítě; Adaptation, Psychological; rodinné vztahy; Mother-Child Relations; Parents; Family Relations; vztahy mezi lékařem a pacientem; lidé; chování dětí; Psychology, Child; citová vazba; Stress, Psychological; adaptace psychologická; emoce; Communication; vztahy mezi matkou a dítětem; Social Support; Pain; Humans; komunikace; Child; Professional-Patient Relations; psychický stres; Child Behavior; vztahy mezi zdravotnickým pracovníkem a pacientem; empatie; Physician-Patient Relations; bolest; dětská bolest; dětská psychologie; rodiče; Emotions