Strava v prevenci Parkinsonovy choroby - Klimešová, Iva; Vodičková, Martina (Praktický lékař, 2015)
Parkinsonova choroba (PCH) je chronické progresivní neurodegenerativní onemocnění, které v Evropě postihuje zhruba 1 % osob nad 60 let. Ačkoliv dosud neznáme přesnou příčinu onemocnění, je zřejmé, že výživa společně s genetickou predispozicí hrají důležitou roli v rozvoji onemocnění. Studie shrnuje výsledky prací zabývajících se preventivním působením výživy v rozvoji PCH. Ačkoliv závěry nejsou vždy konzistentní, práce naznačují, že vysoká konzumace mléka a mléčných výrobků je spojená se zvýšeným rizikem rozvoje PCH. Tento vztah se zdá těsnější u mužů než u žen. Naopak výživovým faktorem, který působí protektivně, je vysoký příjem zeleniny a ovoce, kdy z ovoce se jedná zejména o bobulové ovoce. Dále je poměrně dobře prokázáno ochranné působení příjmu kofeinu. Byly popsány genderové rozdíly v působení dávek kofeinu, kdy u mužů se jednalo o závislost lineární, u žen měla závislost tvar U. Méně konzistentní jsou výsledky studií, které sledovaly ochranné působení polynenasycených mastných kyselin v prevenci PCH. Další práce poměrně konzistentně potvrdily, že významný zdravotní potenciál se skrývá v aplikaci středomořské stravy. Středomořskou dietu tak můžeme považovat za efektivní nejen v prevenci kardiovaskulárních chorob, ale také PCH, jak prokázaly dvě rozsáhlé prospektivní studie. Za stravu s prokazatelnými zdravotními dopady je tedy považovaná strava bohatá na ryby a rostlinné produkty (zeleninu a ovoce, ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny, olivový olej) a naopak chudá na živočišné tuky.
Keywords: Diet; lidé; Humans; Antioxidants; Nutritional Physiological Phenomena; Parkinson Disease; Parkinsonova nemoc; antioxidancia; Food; Middle Aged; mastné kyseliny; lidé středního věku; Fatty Acids; potraviny; dieta; fyziologie výživy