Dnavá artritida – současné možnosti farmakoterapie - Němec, Petr (Remedia, 2015)
Dna v širším slova smyslu představuje heterogenní skupinu metabolických onemocnění, pro kterou je charakteristická tvorba a ukládání krystalů natrium urátu v různých tkáních. Jako hyperurikemii označujeme patologické zvýšení sérové koncentrace kyseliny močové. Dna postihuje přibližně 1–2 % dospělé populace vyspělých zemí a její prevalence v posledních desetiletích narůstá. I přes znalost patogeneze a klinického obrazu onemocnění nebývá často dna diagnostikována správně a včas, léčba onemocnění není správně vedena, což může vyústit v poškození struktury kloubů vedoucí k poklesu fyzických schopností a ke zhoršení kvality života nemocných. Hlavním nezávislým rizikovým faktorem vývoje dny je hyperurikemie. Časnou manifestací dny může být akutní dnavý záchvat. Pokud dojde z důvodu depozice krystalů natrium urátu k destrukci struktur pohybového aparátu, označujeme tento stav jako chronickou tofózní dnu. Nezbytnou podmínkou pro úspěšnou léčbu dny je snížení sérové koncentrace kyseliny močové pod hodnotu 360 μmol/l a její dlouhodobé udržení, což umožní rozpuštění urátových usazenin v tkáních a zabrání jejich tvorbě. Článek se zabývá současnými možnostmi léčby jednotlivých stadií dny: léčbou asymptomatické hyperurikemie, akutního dnavého záchvatu, léčbou v interkritickém období a léčbou chronické tofózní dny. Nezbytnou součástí léčby symptomatické hyperurikemie je i profylaktická léčba dnavých záchvatů. Zmíněny jsou rovněž nové možnosti léčby hyperurikemie a akutního dnavého záchvatu pomocí pegylované urikázy a inibitoru IL-1β canakinumabu. Text vychází z aktuálních národních a mezinárodních doporučení k léčbě hyperurikemie a dny.
Keywords: hodnocení léčiv; dospělí; antiflogistika nesteroidní; interleukin-1; kyselina močová; Acute Disease; Female; kolchicin; Age Factors; Adult; ženské pohlaví; Colchicine; urikosurika; Uricosuric Agents; Obesity; hyperurikemie; věkové faktory; lidé; Cyclooxygenase 2 Inhibitors; inhibitory cyklooxygenasy 2; glukokortikoidy; Glucocorticoids; Xanthine Oxidase; Hyperuricemia; alopurinol; Arthritis, Gouty; dnavá artritida; Sex Factors; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; Incidence; prospektivní studie; obezita; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; incidence; Allopurinol; sexuální faktory; Drug Evaluation; Prospective Studies; Aged; Male; Practice Guidelines as Topic; akutní nemoc; xanthinoxidasa; senioři; mužské pohlaví; Interleukin-1; Uric Acid; Humans