Systémová enzymoterapie. Účinné látky, vstřebávání a mechanismus účinku - Nouza, Karel (Remedia, 2015)
Systémová enzymoterapie je definována jako léčebná metoda, která zahrnuje perorální aplikaci kombinovaných enzymových směsí ve formě acidorezistentních tablet. Hlavní účinné látky těchto přípravků tvoří proteolytické enzymy původu živočišného (trypsin a chymotrypsin) a rostlinného (bromelain a papain). Základní podmínkou systémového účinku takto aplikovaných proteáz je jejich podávání nalačno a následné vstřebávání střevní sliznicí, při kterém zůstává zachována jejich enzymatická aktivita. Léčivé přípravky určené pro systémovou enzymoterapii jsou známy svými účinky protizánětlivými, protiotokovými, analgetickými a působí též imunomodulačně. Díky svému fibrinolytickému a antiagregačnímu účinku příznivě ovlivňují reologické vlastnosti krve. Současné podávání přípravků určených pro systémovou enzymoterapii společně s antibiotiky (ale i s dalšími léčivy) zlepšuje jejich tkáňovou dostupnost (efekt vehikula). Léčivé přípravky pro systémovou enzymoterapii Wobenzym® a Phlogenzym® jsou v České republice registrovány jako volně prodejné léky. Oborem, kde má využití systémové enzymoterapie v ČR nejdelší tradici, je patrně sportovní medicína.
Keywords: Administration, Oral; Immune System; papain; Papain; Peptide Hydrolases; bromelainy; Controlled Clinical Trials as Topic; cytokiny; alfa-makroglobuliny; aplikace orální; střevní sliznice; chymotrypsin; Chymotrypsin; alpha-Macroglobulins; imunitní systém; Bromelains; lidé; klinické zkoušky kontrolované jako téma; Humans; Intestinal Mucosa; makrofágy; enzymoterapie; trypsin; Cytokines; Enzyme Therapy; Trypsin; Macrophages; proteasy