Farmakogenetika metabolismu léčiv – z výzkumu do klinické praxe - Perlík, František; Slanař, Ondřej (Remedia, 2015)
Interindividuální variabilita lékové odpovědi je částečně způsobena genetickými rozdíly v metabolismu, částečně variabilitou citlivosti organismu na léky a částečně negenetickými faktory. Tento přehled shrnuje některé dědičné zdroje variability metabolismu léčiv, které mohou ovlivnit individuální reakci na léky, a to jak z hlediska léčebného, tak nežádoucího účinku. V přehledu uvádíme některé důležité aspekty této oblasti s důrazem na polymorfní enzymy I. a II. fáze metabolismu léčiv. Popsána jsou také doporučení pro testování některých genů zapojených do metabolismu léčiv.
Keywords: xenobiotika; Cytochrome P-450 CYP3A; Pharmacy; Fluorouracil; farmakogenetika; lidé; cytochrom P-450 CYP3A; Cytochrome P-450 CYP2D6; Pharmaceutical Preparations; deficit dihydropyrimidindehydrogenázy; cytochrom P450 CYP2C19; léčivé přípravky; Amino-Acid N-Acetyltransferase; klinické lékařství; Cytochrome P-450 CYP2C19; N-acetyltransferasa aminokyselin; Xenobiotics; fluoruracil; biotransformace; systém (enzymů) cytochromů P-450; polymorfismus genetický; Pharmacogenetics; farmacie; Dihydropyrimidine Dehydrogenase Deficiency; Biotransformation; Clinical Medicine; cytochrom P-450 CYP2D6; Polymorphism, Genetic; Cytochrome P-450 Enzyme System; Humans