Identifikace bakteriálních původců zoonóz metodou MALDI TOF MS - Bardoň, Jan; Štromerová, Nikola (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2015)
Cíl práce: Ověřit možnosti metody MALDI TOF MS pro rychlou identifikaci vybraných původců bakteriálních zoonóz izolovaných Z různých druhů materiálů v reálných podmínkách rutinního provozu laboratoře. Materiál a metodika: Od srpna 2010 do dubna 2015 bylo metodou MALDI TOF MS na přístroji Microflex LT (Bruker Daltonics) provedeno celkem 4 174 identifikací vybraných původců bakteriálních zoonóz (Salmonella spp., Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis, Francisella tularensis, Brucella melitensis, Brucella suis a Cronobacter sakazakií). Bakteriální izoláty byly připraveny k testování jednoduchou přípravou vzorku pomocí zakápnutí bakteriální kultury na terčíku kovové destičky speciální matricí. Vyhodnocení výsledků proběhlo pomocí standardního protokolu programem MALDI Biotyper v provozních podmínkách. Výsledky: U 74,8 % testovaných izolátů sledovaných bakteriálních druhů bylo dosaženo hodnoty identifikačního skóre (IS) v rozmezí 2-3, což z hlediska interpretace výsledku představuje v praxi uspokojivý výsledek. Urychlení diagnostiky bakterií Campylobacter spp. a Listeria monocytogenes testováním suspektních kultur získaných přímo ze selektivně-diagnostických půd v těchto případech snížío identifikační skóre. Závěr: MALDI TOF MS je vhodná a rychlá metoda k identifikaci sledovaných původců bakteriálních zoonóz.
Keywords: ribozomální proteiny; zoonózy; Clinical Laboratory Techniques; Animals; spektrometrie hmotnostní - ionizace laserem za účasti matrice; klinické laboratorní techniky; lidé; Bacteriological Techniques; Spectrometry, Mass, Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionization; Humans; Ribosomal Proteins; Zoonoses; bakteriologické techniky; zvířata