Invazivní infekce vyvolané Pasteurella multocida: popis dvou případů a přehled literatury - Smíšková, Dita; Džupová, Olga (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2015)
Pasteurella multocida je běžný komenzál zažívacího a dýchacího traktu zvířat, především koček a psů. Kontaktem se zvířaty se přenaší na člověka a vyvolává nejčastěji rané infekce po pokousáni. Systémové infekce jsou neobvyklé a postihují především imunokompromitované jedince. V článku jsou prezentovány dvě kazuistiky pasteurelové infekce. Raná infekce 751eté ženy po kousnutí vlastní kočkou byla provázena bakteriémií. Onemocnění mělo příznivý průběh již při léčbě klindamycinem, na který byla laboratorně prokázána rezistence. Druhým případem byla hnisavá meningitida 62leté ženy s mozkovými abscesy a přechodnou expresivní afázií. Pacientka byla v častém kontaktu s domácími zvířaty, ale nebyla jimi poraněna. K onemocnění centrálního nervového systému došlo pravděpodobně hematogenní diseminací. Nedostatečná odpověď na cefotaxim vedla ke změně nejprve na chloramfenikol a následně pro vznik anémie ke změně na kombinaci cefotaxim a ciprofloxacin. Po 6 týdnech intravenózní léčby a dalších 10 týdnech léčby perorálním ciprofloxacinem došlo k normalizaci nálezu na magnetické rezonanci a úplnému vymizení neurologického deficitu. V diskuzi jsou popsány epidemiologické, klinické a terapeutické aspekty pasteurelové infekce s literárními odkazy.
Keywords: Brain Abscess; bakteriemie; meningitida bakteriální; Humans; Pasteurellaceae Infections; lidé středního věku; Pasteurella multocida; Female; Aged; dospělí; senioři; lidé; infekce bakteriemi čeledi Pasteurellaceae; antibakteriální látky; Bacteremia; Adult; ženské pohlaví; Anti-Bacterial Agents; Middle Aged; Meningitis, Bacterial; absces mozku; Pasteurella Infections; infekce bakteriemi rodu Pasteurella