Kmenové buňky v regenerativní medicíně - Syková, Eva (Ortopedie, 2015)
Četná kardiovaskulární, neurologická, muskuloskeletální a jiná onemocnění dnes neumíme vyléčit. Objev kmenových buněk přinesl zcela nové možnosti léčby těchto onemocnění. Terapie kmenovými buňkami je na rozhraní mezi moderní regenerativní medicínou a tkáňovým inženýrstvím. Naše experimentální data a první klinické studie využívající kmenové buňky ukazují jejich široký potenciál a přinášejí naději pacientům s širokou škálou devastujících onemocnění. V preklinických studiích pracujeme s lidskými kmenovými buňkami získanými nejen od dospělých dárců z kostní dřeně, tukové tkáně a čichového epitelu, ale i s buňkami fetálními a indukovanými pluripotentními buňkami (iPSC). V probíhajících klinických studiích v oblasti neurologie, ortopedie a diabetologie užíváme jak autologní mononukleární buňky kostní dřeně, tak v GMP prostorách expandované mezenchymální buňky (MSC). V současné době z klinických studií vyplývá, že autologní MSC jsou bezpečné a jejich slibný účinek je třeba dále ověřit v klinických studiích.
Keywords: Stem Cell Transplantation; klinické zkoušky jako téma; buněčná a tkáňová terapie; Guided Tissue Regeneration; Clinical Trials as Topic; lidé; Stem Cells; transplantace kmenových buněk; kmenové buňky; řízená tkáňová regenerace; Stem Cell Research; Cell- and Tissue-Based Therapy; výzkum kmenových buněk; Humans