Volně prodejné přípravky proti bolestem hlavy – správný výběr a možná rizika - Niedermayerová, Ingrid (Praktické lékárenství, 2015)
Volně prodejná (OTC) analgetika dělíme dle klinického účinku na analgetika-antiflogistika (ibuprofen, naproxen, diklofenak, dexketoprofen) a analgetika-antipyretika (kyselina acetylsalicylová, paracetamol, propyfenazon) a dle počtu látek na jednosložková a kombinovaná analgetika. OTC analgetika užíváme v léčbě migrény, tenzního typu bolesti hlavy a nezávažných sekundárních bolestí hlavy. Výběr léku je závislý na intenzitě bolesti, na přítomnosti doprovodných příznaků, na ostatní užívané medikaci (např. warfarin, kyselina acetylsalicylová, další nesteroidní antiflogistika, kortikosteroidy, antidepresiva, perorální antidiabetika) a komplikujících onemocněních (vředová choroba žaludku a dvanácterníku, arteriální hypertenze, ischemická choroba srdeční, bronchiální astma, onemocnění jater a ledvin). U polymorbidních osob je vysoké riziko lékových interakcí OTC analgetik s další užívanou medikací. U osob s vyšší frekvencí bolestí hlavy a podezřením na nadužívání analgetik je nutné doporučit lékařské vyšetření.
Keywords: léky bez předpisu; polypharmacy; antiflogistika nesteroidní; Polypharmacy; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; lidé; bolesti hlavy; Antipyretics; Nonprescription Drugs; kombinovaná analgetika; Drug Combinations; Headache; antipyretika; Analgesics; fixní kombinace léků; analgetika; Humans