Vazopresin a jeho role v anesteziologii a intenzivní medicíně - Balík, Martin; Černý, Vladimír; Šrámek, Vladimír; Matějovič, Martin; Kunstýř, Jan (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2015)
Vazopresin má svoji nezastupitelnou roli v řízení tonu cév a jeho nedostatečná hladina se významně podílí na rozvoji refrakterních šokových stavů spojených se sepsí, hemoragií a mimotělním oběhem. Jeho funkce při kontrole udržování arteriálního tlaku se zvýrazňuje ve chvílích, kdy jsou ostatní systémy blokované, nefunkční či k udržení tlaku nestačí – například při septickém šoku nebo u refrakterní vazoparalýzy. Nízké dávky vazopresinu mohou ve zmíněných situacích synergickým účinkem s noradrenalinem přispět k normalizaci cévního tonu a obnovení perfuze vitálně důležitých orgánů. Mezi indikace patří septický šok s potřebou vysoké terapeutické dávky noradrenalinu, a to zvláště u pacientů s dysfunkcí myokardu a plicní hypertenzí na umělé plicní ventilaci. Vazopresin se uplatní u závažné vazoparalýzy nejen v souvislosti se sepsí, ale i v kardioanestezii a u intoxikací kardiofarmaky. Význam má u dárců orgánů, portální hypertenze a během kardiopulmonální resuscitace. V České republice je na rozdíl od řady zemí EU, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu dostupný pouze na zvláštní dovoz, což jej činí pro konkrétního pacienta, nacházejícího se v danou chvíli v kritickém stavu, téměř nepoužitelným. K dispozici je u nás volně pouze jeho syntetický analog terlipressin, který je však, pro svou odlišnou farmakodynamiku a farmakokinetiku, horší řiditelnost a vyšší počet vedlejších efektů v těchto situacích méně vhodný. Proto je dosažitelnost krátkodobě působícího vazopresinu na našem trhu velmi žádoucí.
Keywords: kardiopulmonální resuscitace; Blood Vessels; Critical Care; vasopresiny; anesteziologie; Receptors, Vasopressin; Hypotension; Vasopressins; Tissue Donors; receptory vasopresinů; dárci tkání; Hypertension, Portal; cévy; mimotělní oběh; Shock, Septic; lidé; Cardiopulmonary Resuscitation; portální hypertenze; Extracorporeal Circulation; septický šok; Humans; péče o pacienty v kritickém stavu; hypotenze; Anesthesiology