Echokardiografie – měření srdečního výdeje u kriticky nemocných - Lipš, Michal; Krupička, Jan; Kořínek, Josef; Kunstýř, Jan (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2015)
Zhodnocení hemodynamiky s cílem zjistit dostatečnost orgánové perfuze a dodávky kyslíku do tkání patří k důležitým diagnostickým procesům v péči o kriticky nemocné. Měření srdečního výdeje se v posledních desetiletích stalo zásadním tématem intenzivní medicíny a s tím souvisí rozvoj různých metodik umožňujících ať již intermitentní či kontinuální monitorování srdečního výdeje. Echokardiografie nabízí relativně přesnou a přitom neinvazivní možnost taková měření u pacienta opakovaně uskutečnit. Pro smysluplné využití echokardiografie k měření srdečního výdeje je nutné porozumět základním principům ultrazvukových technik, uvědomit si nejen výhody, ale i limity a možné chyby samotného měření či následné interpretace výsledků.
Keywords: tepový objem; Echocardiography, Doppler; Critical Care; Cardiac Output; hemodynamika; Humans; Hemodynamics; Stroke Volume; péče o pacienty v kritickém stavu; minutový srdeční výdej; lidé; dopplerovská echokardiografie