Kvalita života pacientov trpiacich osteoporózou - Masaryková, Lucia; Fulmeková, Madgaléna; Lehocká, Ľubica; Ďurdík, Tomáš (Česká a slovenská farmacie, 2015)
Osteoporóza (OP) je systémové ochorenie skeletu charakterizované nerovnováhou kostnej prestavby v zmysle prevažujúcej osteoresorbcie nad novotvorbou kosti. Dôsledkom týchto zmien dochádza k úbytku kostnej hmoty a strate pevnosti kosti s následným zvýšením rizika zlomeniny1). Jej klinická manifestácia je spočiatku síce asymptomatická, avšak v ďalšom priebehu naopak veľmi závažná (bolesti kostí, poruchy hybnosti, fraktúry), s množstvom nadväzujúcich nepriaznivých dôsledkov, vrátanie úmrtia2). V našom výskume sme sa zamerali na pacientov s diagnostikovanou a zároveň liečenou osteoporózou, a to s nejednotnou etiológiou. Na vzorke 128 pacientov sme prostredníctvom dotazníka hodnotili rôzne dimenzie ich kvality života (fyzický stav, psychický stav, sociálny stav, celkovú spokojnosť so životom a zdravím) a taktiež sme zisťovali celkovú spokojnosť pacientov s liečbou. Analýzou výsledkov sme zistili, že osteoporóza významne vplýva na kvalitu života, predovšetkým fyzický stav pacientov, keďže až 31,25 % pacientov uviedlo, že trpí každodennými bolesťami chrbtice. Výrazne ovplyvňuje sociálny a spoločenský život u 7,81 % pacientov. Za najväčší problém v súvislosti s osteoporózou 28,13 % pacientov označilo stratu slobodného pohybu a až následne zlomeninu.
Keywords: spokojenost pacientů; dospělí; průzkumy a dotazníky; Female; Quality of Life; Adult; Patient Satisfaction; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; kvalita života; Health Status; lidé; zdravotní stav; Osteoporotic Fractures; Back Pain; Osteoporosis; Aged, 80 and over; Medication Adherence; adherence k farmakoterapii; bolesti zad; Male; Aged; Socioeconomic Factors; lidé středního věku; osteoporotické fraktury; senioři nad 80 let; socioekonomické faktory; senioři; mužské pohlaví; osteoporóza; Middle Aged; Humans