Farmaceutická historie kapucínského kláštera v Praze na Hradčanech. Část II., Kapucínský balzám (Balsamum capucinorum) - Nesměrák, Karel; Kunešová, Jana (Česká a slovenská farmacie, 2015)
Druhá část studie se věnuje historii kapucínského balzámu, léčivé speciality, která byla v kapucínském klášteře v Praze na Hradčanech vyráběna od konce 18. století do roku 1950. Jednalo se o lihovou tinkturu, jejíž receptura vycházela z přípravku Oswalda Crolla. Hlavními složkami byly Balsamum Peruvianum, Gummiresina myrrha, Gummiresina olibanum a Styrax spolu srůznými rostlinnými drogami. Balzám byl užíván jako antiseptický, protizánětlivý a analgetický. Balzám se stal oblíbeným lidovým léčivem a byl prodáván i do zahraničí (Německo, Polsko, USA, Irsko, Belgie). Prostředky získané z prodeje balzámu složily na financování oprav kláštera a místní bohovědné studium. Dále jsou zmíněna i další farmaka spojená s názvem kapucínského řádu.
Keywords: dějiny lékárnictví; antiflogistika; Pharmacy; Frankincense; Catholicism; History, 20th Century; Anti-Infective Agents, Local; Analgesics; balzámy; antiinfekční látky lokální; History, 18th Century; Cinchona; Balsams; chinovník; dějiny 20. století; klášterní lékárny; příprava léků; Plant Preparations; Commiphora; fytoterapie; kadidlo; Anti-Inflammatory Agents; History of Pharmacy; History, 19th Century; analgetika; farmacie; dějiny 18. století; katolictví; Drug Compounding; rostlinné přípravky; dějiny 19. století; Styrax; Phytotherapy