Exenterácia očnice pre bazocelulárny karcinóm - Furdová, Alena; Horkovičová, Kristína; Krčová, I; Krásnik, Vladimír (Česká a slovenská oftalmologie, 2015)
Cieľ práce: Primárna liečba bazocelulárneho karcinómu v oblasti dolnej mihalnice a vnútorného kútika je zásadne chirurgická, pokročilé lézie vyžadujú rozsiahle chirurgické intervencie a niekedy je nutné pristúpiť aj k mutilujúcim výkonom - exenterácii orbity. V práci hodnotíme indikácie radikálneho riešenia u pacientov s bazocelulárnym karcinómom prerastajúcim do očnice a následné možnosti epitetického riešenia defektu vzniknutého v oblasti očnice. Materiál a metodika: Indikácie exenterácie očnice upacientov s nálezom bazocelulárneho karcinómu v období 2008 - 2013. Kazuistiky dvoch pacientov. Výsledky: Na Klinike oftalmológie LF UK a UNB, nemocnica Ružinov v Bratislave, sa v rokoch 2008 – 2013 operovalo 221 pacientov s histologicky verifikovaným bazocelulárnym karcinómom mihalníc a vnútorného kútika. V 5 prípadoch (2,7 %) išlo o pacientov s infiltráciou očnice a indikoval sa radikálny operačný postup (exenterácia), z toho u jedného pacienta sa indikovala rozšírená operácia aj s resekciou tumoru prerastajúceho do maxilárnej dutiny v spolupráci so stomatochirurgom. U 3 pacientov sa exenterácia indikovala ako prvý výkon v liečbe bazaliómu, keďže pacient nebol dovtedy nikde operovaný a prišiel na naše pracovisko v štádiu infiltrácie očnice (T4). V jednom prípade sa indikovala exenterácia po predchádzajúcich operačných výkonoch a recidívach. Po prehojení orbity jednotlivo u pacientov bolo možné aplikovať individuálne vyrobenú epitézu. Záver: Chirurgická liečba bazaliómov spočíva v radikálnom odstránení celého novotvaru mihalnice a v štádiu T1 alebo T2 je možné efektívne vyliečiť prakticky všetky tumory s vyhovujúcim kozmetickým aj funkčným výsledkom. V prípadoch infiltrácie očnice (štádium T4) je indikovaná exenterácia očnice, čo je mutilujúci výkon a znamená veľkú záťaž pre pacienta aj jeho najbližšie okolie. Individuálne zhotovená epitéza pomáha pacientovi začleniť sa do jeho sociálneho prostredia. Kľúčové slová: bazocelulárny karcinóm očnice, nádory mihalníc, exenterácia očnice, epitéza očnice
Keywords: senioři nad 80 let; invazivní růst nádoru; Neoplasm Invasiveness; Humans; lokální recidiva nádoru; Aged, 80 and over; Orbit Evisceration; Eyelid Neoplasms; bazocelulární karcinom; epitéza orbity; protézy a implantáty; nádory očního víčka; Neoplasm Recurrence, Local; Prostheses and Implants; nádory kůže; Carcinoma, Basal Cell; eviscerace orbity; nádory orbity; ženské pohlaví; lidé; Aged; Skin Neoplasms; Orbital Neoplasms; senioři; exenterace orbity; Female