Péče o pacienty s nízkotraumatickou zlomeninou horního konce stehenní kosti. II., Následná osteologická péče. Doporučený postup České revmatologické společnosti, Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu a České společnosti pro ortopedii a traumatologii - Štěpán, Jan; Vaculík, Jan; Palička, Vladimír; Dungl, Pavel; Vyskočil, Václav; Pavelka, Karel (Česká revmatologie, 2015)
Ženy a muži starší 75 let s již prodělanou zlomeninou v oblasti kyčle mají vysoké riziko další zlomeniny. Důsledkem zlomeniny proximálního femuru je nejenom zhoršení mobility a kvality života, ale také zvýšené riziko úmrtí. Náklady na léčení těchto zlomenin jsou vysoké. Přesto není sekundární prevence fraktur u pacientů s prodělanou zlomeninou v oblasti kyčle dostatečně zajišťována. Onemocnění osteoporózou je často považováno za příliš pokročilé a neléčitelné. Rozhodování o nutných opatřeních je také ovlivňováno komorbiditami a očekávanou délkou života pacientů. V tomto společném stanovisku odborných společností jsou na základě výsledků klinických studií uvedeny možnosti antiosteoporotické a osteoanabolické léčby ke snížení rizika zlomenin u pacientů ve věku 75 let a vyšším, a to se zvláštním zaměřením na účinnost a bezpečnost opatření u nemocných se zlomeninou proximálního femuru. Ověřené farmakoterapeutické postupy u pacientů v této věkové skupině zahrnují antiresorpční přípravky (vápník, vitamin D, aminobisfosfonáty a denosumab) a osteoanabolický teriparatid. Vzhledem k častým komorbiditám u starých pacientů je nezbytné individuálně zvažovat bezpečnost léků.
Keywords: Femoral Fractures; Fracture Healing; diferenciální diagnóza; risedronát; hodnocení rizik; Patient Handoff; Age Factors; fraktury kyčle; hojení fraktur; předání pacienta do jiné péče; kyselina zoledronová; kyselina etidronová; thiofeny; nemoci kostí; kostní denzita; Dietary Supplements; Diphosphonates; Bone Density; věkové faktory; lidé; bisfosfonáty; Osteoporotic Fractures; teriparatid; vitamin D; Exercise Therapy; Osteoporosis; potravní doplňky; denosumab; Aged, 80 and over; vápník; remodelace kosti; Risk Assessment; Bone Density Conservation Agents; Hip Fractures; Diagnosis, Differential; Vitamin D; Bone Diseases; Imidazoles; Risk Factors; Teriparatide; Thiophenes; sekundární prevence; Secondary Prevention; fraktury femuru; Calcium; Aged; Denosumab; primární zdravotní péče; Etidronic Acid; rizikové faktory; Accidental Falls; Alendronate; Bone Remodeling; terapie cvičením; Primary Health Care; Zoledronic Acid; inhibitory kostní resorpce; osteoporotické fraktury; humanizované monoklonální protilátky; senioři nad 80 let; senioři; Antibodies, Monoclonal, Humanized; úrazy pádem; stroncium ranelát; osteoporóza; alendronát; imidazoly; Humans