Polo‑like kináza 1 jako cíl protinádorové terapie - Procházková, I; Vojtěšek, Bořivoj (Klinická onkologie, 2015)
Jednotlivé proteiny z rodiny polo-like kináz (Plk) plní rozdílné, avšak kritické funkce při regulaci buněčného cyklu a koordinují buněčnou odpověď na poškození DNA. Nejvíce prostudovaným z pěti členů této rodiny je protein Plk1. Jedná se o serin/treonin kinázu, která hraje klíčovou roli v mnoha fázích mitózy, a s její deregulací se setkáváme u různých typů nádorů, kde je její zvýšená hladina většinou asociována s horší prognózou. Z pohledu léčby je také zajímavý vztah Plk1 a proteinu p53. Nejen z těchto důvodů se Plk1 stala jedním z atraktivních cílů pro vývoj protinádorových léčiv. Nejnadějněji se nyní jeví inhibitor ATP vazebné oblasti Plk1 volasertib (BI 6727), který v doposud provedených klinických studiích prodloužil přežití pacientů s akutní myeloidní leukemií a nyní je testován v klinické studii fáze III. Ve fázi preklinického testování se nachází také několik inhibitorů polo‑box domény (druhého možného místa inhibice polo‑like kináz), které by měly zajistit větší specifitu vůči Plk1.
Keywords: proteiny buněčného cyklu; nádory; ATP kompetitivní inhibitory; polo like kináza 1; Humans; Cell Transformation, Neoplastic; Cell Proliferation; nádorová transformace buněk; Cell Cycle; Antineoplastic Agents; pteridiny; polo box doména; protinádorové látky; Adenosine Triphosphate; Tumor Suppressor Protein p53; Pteridines; proliferace buněk; protoonkogenní proteiny; Proto-Oncogene Proteins; adenosintrifosfát; volasertib; nádorový supresorový protein p53; Cell Cycle Proteins; Protein Serine-Threonine Kinases; protein-serin-threoninkinasy; lidé; objevování léků; Neoplasms; Drug Discovery; buněčný cyklus