Adenovírusové vektory v génovej terapii - Pjechová, Mariana; Hernychová, Lenka; Tomašec, P; Wilkinson, G. W; Vojtěšek, Bořivoj (Klinická onkologie, 2015)
Tento článok je zameraný na génovú terapiu, špeciálne na adenovírusové vektory a ich vzťah k imunitnej odpovedi. Adenovírusové vektory patria k najviac využívaným nosičom genetického materiálu pri génovej terapii, štúdiu expresie génov či imunoterapii. Dôležitou otázkou pri in vivo používaní je ich vplyv na organizmus. Štúdium ich imunomodulačných vlastností je preto veľmi významná oblasť výskumu, vďaka ktorej je možné adenovírusové vektory progresívne upravovať a tak zefektívniť ich potenciál pre využitie v praxi.
Keywords: Gene Transfer Techniques; nádory; Adenoviridae; lidé; Neoplasms; Genetic Therapy; imunitní systém - jevy; Immune System Phenomena; Genetic Vectors; genetická terapie; Humans; genetické vektory; technika přenosu genů