Peritonzilárny absces u 15-mesačného dieťaťa - Kučerová, V; Hanzel, Pavel; Hajtman, Andrej (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2015)
Peritonzilárny absces u detí je veľmi zriedkavý. Ešte zriedkavejší je u detí v predškolskom veku a mladších. Manažment peritonzilárneho abscesu v detskej populácii sa v istých aspektoch líši od postupu u dospelých. Jeho diagnostika a liečba je do značnej miery ovplyvnená spoluprácou dieťaťa a anamnestickými údajmi o prekonaných infektoch. Nie vo všetkých prípadoch sa prejavuje typickými klinickými príznakmi a lokálnym nálezom. Včasná diagnóza a liečba peritonzilárneho abscesu u mladších detí sú obzvlášť dôležité, pretože respiračná insuficiencia môže nastať v skorom štádiu z dôvodu relatívne menších a viac zraniteľných dýchacích ciest u detského pacienta. Prezentujeme prípad peritonzilárneho abscesu u 15-mesačného dieťaťa s atypickým lokálnym nálezom.
Keywords: Tonsillectomy; peritonzilární absces; Female; Infant; Streptococcus; tonzilektomie; streptokokové infekce; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; Streptococcus betaheamolyticus; abscestonzilektomie; lidé; Anti-Bacterial Agents; Peritonsillar Abscess; drenáž; Drainage; kojenec; Streptococcal Infections; počítačová rentgenová tomografie; antibakteriální látky; Humans