Pyloric gland adenoma: a histologic, immunohistochemical and molecular genetic study of 23 cases - Chlumská, Alena; Waloschek, Tomáš; Mukenšnábl, Petr; Martínek, Petr; Němcová, Jana; Zámečník, Michal (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2015)
Adenom pylorických žlázek je vzácný nádor charakterizovaný gastrickou diferenciací nádorových buněk. Prezentujeme sestavu 23 těchto adenomů, které se vyskytovaly v jícnu (3 případy), korporální sliznici žaludku (7 případů), duodenu (10 případů), žlučníku (dvakrát) a v choledochu (jednou) starších osob (průměrný věk 74,5 let). Histologicky tvořily převážnou část lézí hustě uspořádané tubulární žlázky vystlané kubickým nebo nízce cylindrickým epitelem s bazálně uloženými jádry. Povrch byl krytý vysokým cylindrickým epitelem foveolárního typu. Imunohistochemicky vykazovala většina žlázek pozitivitu hlenu pylorických žlázek MUC6, zatímco povrchový epitel a některé žlázky exprimovaly foveolární hlen MUC5AC. Ve všech nádorech se vyskytovaly disperzní neuroendokrinní buňky. Ve třech případech (dvakrát ve žlučníku a jednou v jícnu) byla prokázána ložisková intestinální metaplazie, která se vyznačovala pozitivitou CK20, CDX2 a MUC2. Ložisková low-grade dysplazie byla nalezena v 5 adenomech (21,7 %) a high-grade dysplazie v jednom adenomu jícnu (4,4 %), tj. celkem se dysplazie vyskytovala v 6 z 23 adenomů (26,1 %). V dalším nádoru jícnu byl diagnostikován invazivní adenokarcinom. Disperzní p53 pozitivní buňky se vyskytovaly ve všech nádorech. Jejich počet byl výrazně zvýšen v low-grade dysplazii a zvláště v high-grade dysplazii a v adenokarcinomu. Molekulárně genetické výsledky potvrdily nádorovou povahu těchto lézí s nejistým biologickým chováním, charakterizovanou akumulací p53, mutacemi v onkogenech GNAS, KRAS, CTTNB1, tumor supresorových genech SMAD4 aTP53. Klíčová slova: adenom pylorických žlázek – žaludeční hleny – gastrická metaplazie a heterotopie – dysplazie – adenokarcinom – mutace
Keywords: Gastritis; nádorové biomarkery; gastrointestinální nádory; Precancerous Conditions; senioři nad 80 let; Biomarkers, Tumor; Choristoma; Gastric Mucosa; Humans; Cell Transformation, Neoplastic; nádorová transformace buněk; Mutation; lidé středního věku; žaludeční hleny; Middle Aged; Aged, 80 and over; metaplazie; Stomach Neoplasms; imunohistochemie; mucin 6; mužské pohlaví; mucin 5AC; gastritida; nádory jícnu; Immunohistochemistry; nádory žlučníku; Adenocarcinoma; Gallbladder Neoplasms; Duodenal Neoplasms; multiplexová polymerázová řetězová reakce; Mucin-6; choristom; Multiplex Polymerase Chain Reaction; Esophageal Neoplasms; mutační analýza DNA; ženské pohlaví; nádory žaludku; DNA Mutational Analysis; prekancerózy; Metaplasia; lidé; Gastrointestinal Neoplasms; gastrická metaplazie a heterotopie; žaludeční sliznice; adenom; Adenoma; Mucin 5AC; nádory duodena; mutace; Aged; senioři; Male; adenokarcinom; Female