Diagnostika a léčba anémie u nemocných s chorobami gastrointestinálního traktu - Čermák, Jaroslav (Gastroenterologie a hepatologie, 2015)
Anémie je v celosvětovém měřítku nejčastějším hematologickým onemocněním vůbec. U nemocných s chronickými zánětlivými chorobami gastrointestinálního traktu (GIT) je často přítomna kombinace několika příčin podílejících se na vzniku anémie. Sideropenická složka vzniká zejména v důsledku zvýšených ztrát z poškozené sliznice GIT, může se na ní podílet i porušená resorpce Fe z trávicího traktu. Současně se na anémii u chronických zánětů střevních podílejí i mechanizmy vedoucí k rozvoji anémie při chronickém onemocnění (ACD). Zvýšená hladina cytokinů (IL‑1, IL‑6), jež je přítomna u zánětů, vede ke zvýšené sekreci regulačního hormonu hepcidinu, jejímž důsledkem je blokáda výdeje zásobního Fe do cirkulace pro potřeby erytropoézy. V diagnostice sideropenie se uplatňuje zejména kombinace hladiny feritinu v séru a saturace transferinu. U stavů s kombinovanou poruchou metabolizmu Fe je třeba k odhalení sideropenie většinou použít vyšetření několika parametrů (feritin v séru, cirkulující transferinový receptor, event. hepcidin v séru). V léčbě sideropenie se uplatňuje substituce přípravky obsahujícími Fe. Parenterální podávání Fe je indikováno u stavů s porušenou resorpcí Fe ze střeva, jako velmi efektivní se u těchto stavů ukazuje být podání nových přípravků s vysokou využitelností díky rovnoměrnému postupnému uvolňování i vysokého obsahu Fe v molekule (např. Fe3+ v komplexu s karboxymaltozou). Klíčová slova: anémie z nedostatku železa – anémie při chronickém onemocnění – chronické záněty střeva – diagnostika – léčba – – hepcidin
Keywords: idiopatické střevní záněty; diferenciální diagnóza; erytroidní prekurzorové buňky; hypochromní anemie; gastrointestinální nemoci; Male; Hepcidins; těhotenství; Gastrointestinal Diseases; Iron Deficiencies; Chronic Disease; deficit železa; chronická nemoc; mužské pohlaví; železo; hem; Erythroid Precursor Cells; Macrophages; Iron; ženské pohlaví; Anemia, Hypochromic; Humans; Pregnancy; makrofágy; Diagnosis, Differential; Inflammatory Bowel Diseases; Female; Heme; lidé; hepcidiny