Případ domnělé pneumotoxicity topotekanu - Náležinská, Monika; Kalábová, Renáta; Kleinová, Jana; Kolářová, Helena; Tomíšková, Marcela; Chovanec, Josef (Onkologie (Olomouc, Print), 2015)
Pacientka, 65 let, byla přijata pro progredující dušnost, pyrexie, polyurii, polydypsii a netypické bolesti na hrudníku na oddělení gynekologické onkologie v říjnu 2014. V subjektivních pocitech pacientka akcentovala extrémní únavu a vyčerpání. Doporučující lékařkou, která vedla pacientku ve své ambulantní dispenzární péči, byl stav vyhodnocen jako sekundární anémie s počínajícím anemickým syndromem, a to při léčbě recidivy platina rezistentního karcinomu ovaria topotekanem v monoterapii. Vzhledem k vstupnímu rtg snímku hrudníku, který popisoval intersticiální plicní proces, byla stanovena pracovní diferenciálně diagnostická rozvaha s cílem objasnit etiologii klinického stavu resp. souvisejícího rtg snímku. Byla zvažována progrese základního onemocnění, potenciální pneumotoxický efekt topotekanu a dále respirační infekt u imunokompromitované pacientky. Na podkladě pneumologického vyšetření bylo vyjádřeno podezření na intersticiální plicní proces, v úvahu připadalo i možné postižení plic při léčbě topotekanem. Vzhledem k negativitě zánětlivých parametrů a negativnímu bakteriologickému vyšetření z materiálu z bronchoalveolární laváže byla zavedena kortikoterapie v maximální denní dávce. Teprve histopatologickým vyšetřením plicní tkáně z transbronchiální biopsie při bronchoskopii byla stanovena diagnóza metastatického postižení plic při adenokarcinomu ovaria. Pro progresi základního onemocnění byla z rozhodnutí onkologické komise u pacientky indikována změna režimu paliativní chemoterapie. V prosinci 2014 byla zahájena aplikace chemoterapie v režimu FUFA De Gamont. Při příjmu ke 2. sérii pacientka udávala rozostření vizu, diplopii a postupné výrazné zhoršování zraku. Dle CT mozku byla diagnostikována metastatická expanze v oblasti stopky hypofýzy (což vysvětlovalo téměř 3 měsíce trvající úpornou polydypsii), byla zahájena antiedematózní terapie a indikována paliativní radioterapie. V průběhu této léčby pacientka generalizovanému onemocnění podlehla.
Keywords: bronchoskopie; Polyuria; počítačová rentgenová tomografie; Adenocarcinoma; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; nádory plic; Biopsy; Lung Neoplasms; Humans; diferenciální diagnóza; cytostatické látky; Female; Aged; nádory vaječníků; Lung; intersticiální plicní nemoci; Ovarian Neoplasms; polékové postižení plic; Diagnosis, Differential; senioři; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Fatigue; plíce; Bronchoalveolar Lavage; biopsie; Neoplasm Metastasis; metastázy nádorů; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; bronchoalveolární laváž; únava; topotekan; polyurie; Lung Diseases, Interstitial; adenokarcinom; Cytostatic Agents; Topotecan; dyspnoe; HRCT plic; pneumotoxicita; cytostatická plíce; Bronchoscopy; Dyspnea