Vitamin D v dětství a dospívání – pět okruhů působnosti - Kalvachová, Božena (Pediatrie pro praxi, 2015)
Biologicky aktivní metabolit vitaminu D, steroidní hormon kalcitriol, má v organizmu řadu úloh. Antirachitický účinek je znám téměř sto let, mechanizmus působení byl objasněn později. Tento systémový regulační vliv kalcitriolu na kalciumfosfátový metabolizmus chápeme jako okruh prioritní. Lokální tvorba a místní tkáňové působení kalcitriolu po vazbě na buněčné jaderné receptory (endokrinní mikrosystémy) podmiňují další okruhy působnosti: imunomodulaci, metabolické reakce, vývoj a funkčnost mozku, fetální programování. Péče o dostatek substrátu pro tyto mikrosystémy u vyvíjejícího se a rostoucího organizmu představuje možnou prevenci a léčbu mnoha poruch a onemocnění. Především přirozenou cestou nebo s minimálními léčebnými náklady.
Keywords: imunitní systém; dítě; Immune System; Adolescent; lidé; vitamin D; nedostatek vitaminu D; zpožděný efekt prenatální expozice; Vitamin D; Risk Factors; Calcitriol; Prenatal Exposure Delayed Effects; fetální programování; Vitamin D Deficiency; rizikové faktory; Child; kalcitriol; mladiství; Humans