Vybrané virové a bakteriální perinatálně přenosné infekce. 2. část:, Herpetické viry - Boštíková, Vanda; Prášil, Petr; Salavec, Miloslav; Boštík, Pavel (Pediatrie pro praxi, 2015)
Infekce plodu a novorozence ovlivňují jak perinatální mortalitu, tak morbiditu. Mohou vyvolávat předčasné porody, jsou příčinou celé řady vrozených vývojových vad, stejně jako orgánových postižení různého stupně. Následující text diskutuje problematiku perinatálních infekcí způsobenou lidskými herpetickými viry.
Keywords: Vaccination; Cytomegalovirus; Herpesvirus 2, Human; infekční komplikace v těhotenství; lidský herpesvirus 1; herpes genitalis; Pregnancy; herpetické infekce; Cytomegalovirus Infections; lidé; Herpes Zoster; Infant, Newborn; Humans; Herpesviridae Infections; novorozenec; postnatální infekce; virus varicella zoster; Fetal Diseases; Chickenpox; Herpesvirus 1, Human; herpes zoster; nemoci plodu; cytomegalovirové infekce; nemoci novorozenců; Chickenpox Vaccine; Herpes Genitalis; Infant, Newborn, Diseases; Herpesvirus 3, Human; ženské pohlaví; vertikální přenos infekce; těhotenství; lidský herpesvirus 2; Female; vakcína proti planým neštovicím; Infectious Disease Transmission, Vertical; vakcinace; Pregnancy Complications, Infectious; plané neštovice