Tonutí ve fekální jímce - Hrdlička, René; Fremuth, Jiří; Kobr, Jiří; Pizingerová, Kateřina; Šašek, Lumír (Pediatrie pro praxi, 2015)
Tonutí stále patří k závažným problémům pediatrické intenzivní péče. Autoři popisují tonutí 2letého chlapce v biologicky kontaminované vodě. Prognóza dítěte byla velmi nepříznivá, došlo k rozvoji extrémní acidózy, podchlazení < 30 °C a těžkému plicnímu poškození na podkladě aspirace. Okamžitě zahájená laická resuscitace a následná komplexní léčba vedla k úplnému uzdravení dítěte. Kazuistika je doplněna potřebnými informacemi o této závažné problematice se zdůrazněním významu prevence.
Keywords: Lung Injury; poškození plic; hypotermie; umělé dýchání; Hypoxia; Infant; kardiopulmonální resuscitace; syndrom dechové tísně; Sewage; barotrauma; Cardiopulmonary Resuscitation; Acidosis; lidé; Glasgowská stupnice kómat; péče o pacienty v kritickém stavu; Hypothermia; aspirace do dýchacích cest; Near Drowning; Critical Care; acidóza; hypoxie; utonutí neúplné; Male; kojenec; Glasgow Coma Scale; Respiratory Distress Syndrome; Respiratory Aspiration; mužské pohlaví; odpadní vody; Respiration, Artificial; Barotrauma; Humans