Problematika užívání návykových látek v těhotenství - Hamplová, Lidmila; Sedláčková, Simona; Veselý, Zdeněk (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2015)
V České republice dochází setrvale k mírnému vzestupu užívání nelegálních návykových látek zejména mezi mladou populací, ale užívání přechází i z bývalých teenagerů do věku dnešních rodičů. Tento jev s sebou přináší i stoupající počet žen, které užívají návykové látky i v těhotenství. Pomoc při řešení zdravotních a sociálních problémů spojených s užíváním návykových látek těhotným ženám a matkám uživatelkám nabízí specializované zařízení Centrum pro rodinu – Drop In, o. p. s., které dlouhodobě spolupracuje s hygienickou službou i akademickou obcí. V letech 2004–2014 bylo v péči Centra pro rodinu celkem 1126 žen ve fertilním věku s průměrným věkem 26,7 let, celkem 76 těhotných žen a 90 dětí.
Keywords: Patient Education as Topic; dospělí; Ambulatory Care Facilities; Female; ambulantní zařízení; ambulantní péče; Social Welfare; Adult; mladý dospělý; ženské pohlaví; Pregnant People; Adolescent; Counseling; lidé; vzdělávání pacientů jako téma; těhotenství; uživatelé drog; Organizations, Nonprofit; poradenství; Ambulatory Care; těhotné ženy; Young Adult; Substance-Related Disorders; sociální práce; sociální péče; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Pregnancy; neziskové organizace; mladiství; Drug Users; Centrum pro rodinu - Drop In, o.p.s.; Social Work; Humans