Nanočástice vykazující fotonovou up‑konverzi: nový typ luminiscenční značky pro zobrazování? - Hlaváček, Antonín (Bioprospect, 2015)
Metody pro studium jednotlivých biomolekul pomáhají objasnit jejich vlastnosti jinak skryté při měřeních v celém objemu vzorku. Velmi významnou metodou pro výzkum chování jednotlivých biomolekul je luminiscenční mikroskopie. Luminiscenční značky, které vykazují fotonovou up‑konverzi, přináší nové možnosti v této oblasti. Předpokládá se, že zjednoduší a přinesou větší rozšíření metod pro vizualizaci jednotlivých biomolekul, např. membránových receptorů, studium jejich interakcí v reálném čase a rovněž nové možnosti pro detekci jednotlivých biomolekul.
Keywords: Molecular Biology; chemické modely; fotony; Humans; nanočástice; Fluorescent Dyes; lidé; fluorescenční barviva; Models, Chemical; Luminescence; Photons; molekulární biologie; výzkum; Models, Biological; biologické modely; luminiscence; Nanoparticles; mikroskopie; Microscopy; Research