Štúdium lokálnych anestetík: Časť 206* Micelizácie vybraných kvartérnych amóniových solí odvodených od heptakaínu - Gališinová, Jana; Čižmárik, Jozef; Salanci, Eva; Gálusová, Andrea; Stopková, Lenka; Andriamainty, Fils (Česká a slovenská farmacie, 2015)
Použitím absorpčnej spektroskopie UV/VIS s pyrénom bola preskúmaná micelizácia vybraných kvartérnych amóniových solí odvodených od heptakaínu (látky s pracovným označením H22, H26, H27, H29, H34, H37, H + Al a H + B) vo vodných prostrediach a derivát H34 v 3 mol/l etanolovom roztoku pri teplote 25 °C. V homologickom rade študovaných bromidov H22, H26, H27 a H29 hodnoty cmc exponenciálne závisia od počtu atómov uhlíka nC v hydrofóbnom reťazci: ln (cmc) = –3,131–0,421nC. Voľná Gibbsova energia prenosu jednej metylénovej skupiny alkylového reťazca z vodnej fázy do vnútra micely pri teplote 25 °C má hodnotu (–0,421 ? 0,034)RT.
Keywords: Research; výzkum; Statistics as Topic; lidé; spektrofotometrie ultrafialová; statistika jako téma; kvartérní amoniové sloučeniny; Piperidines; piperidiny; Spectrophotometry, Ultraviolet; Quaternary Ammonium Compounds; Humans