Klinická rezistence lidského cytomegaloviru při léčbě gancyklovirem u pacientů po alogenní transplantaci hematopoetických buněk – zkušenosti jednoho centra - Vejražková, Eva; Hubáček, Petr; Kutová, Radka; Plíšková, Lenka; Košťál, Milan; Štěpánová, Vlasta; Zavřelová, Alžběta; Radocha, Jakub; Malá, Eva; Žák, Pavel (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2015)
Cíl práce: Zjištění incidence rezistence lidského cytomegaloviru (CMV) na virostatickou léčbu gancyklovirem u pacientů po alogenní transplantaci hematopoetických kmenových buněk. Jako klinická rezistence (selhání léčby) byl označen stav, kdy po dvou týdnech řádně vedené léčby, nadále přetrvávala nebo narůstala virová nálož v periferní krvi. Byl analyzován vztah mezi klinickou rezistencí a rozvojem CMV rezistentního kmene, u kterého byla určena mutace kódující tuto změnu. Metody: V letech 2012–2014 bylo prospektivně sledováno 40 pacientů po alogenní transplantaci hematopoetických kmenových buněk (HSCT) pro hematologickou malignitu, kteří byli léčeni pro aktivní infekci lidským cytomegalovirem (CMV). U případů rezistentních k léčbě byla z klinických vzorků izolována CMV DNA a sekvenovány části genu UL 97 a UL 54 spojené s rezistencí viru vůči virostatiku. Výsledky: Jako klinicky rezistentní k léčbě bylo označeno sedm případů replikace CMV, ale pouze u dvou pacientů byla prokázána známá mutace způsobující rezistenci na gancyklovir (mutace L595F a M460I v oblasti UL 97). Mutace (N510S v oblasti UL 97) byla prokázána i u jednoho pacienta s opakovanými epizodami replikace viru, opakovaně léčeného, nicméně nesplňujícího kritéria klinické rezistence. Závěr: Nízká incidence záchytu mutací, spojených s rezistencí CMV na gancyklovir, u relativně častého klinického selhání léčby naznačuje, že mechanismus pomalé eliminace viru při léčbě je pravděpodobně častěji jiný než vznik mutace viru vedoucí k lékové rezistenci. Klíčová slova: cytomegalovirus – gancyklovir – valgancyklovir – rezistence – transplantace hematopoetických kmenových buněk
Keywords: Ganciclovir; valgancyklovir; Antiviral Agents; Aged; virová nálož; lidé středního věku; cytomegalovirové infekce; senioři; Cytomegalovirus; transplantace hematopoetických kmenových buněk; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; lidé; Adult; Middle Aged; Prospective Studies; dospělí; homologní transplantace; Cytomegalovirus Infections; prospektivní studie; Female; Mutation; Drug Resistance, Viral; mutace; Male; ženské pohlaví; mladý dospělý; Humans; antivirové látky; mužské pohlaví; Young Adult; ganciklovir; Viral Load; mutační analýza DNA; virová léková rezistence; virové geny; Genes, Viral; Transplantation, Homologous; DNA Mutational Analysis