Studie IMPROVE‑IT u pacientů s diabetes mellitus - Špinar, Jindřich; Špinarová, Lenka; Vítovec, Jiří (Kardiologická revue, 2015)
Studie IMProved Reduction of Outcomes: Vytorin Efficacy International Trial (IMPROVE‑IT) hodnotila možný prospěch na snížení velkých kardiovaskulárních příhod při přidání ezetimibu vs. placebo k léčbě 40 mg simvastatinu (resp. 80 mg) u nemocných s akutním koronárním syndromem a nízkou hladinou LDL cholesterolu ≤ 125 mg/dl. Bylo zařazeno 18 144 nemocných s ST elevacemi IM (n = 5 192) nebo non‑ST elevacemi IM či NAP (n = 12 952). Primární cíl se vyskytl u 2 742 nemocných (34,7 %) na léčbě simvastatinem v monoterapii a u 2 572 nemocných (32,7 %) (p = 0,016) léčených kombinací. Pacienti léčení simvastatinem plus ezetimibem vs. pacienti léčení simvastatinem plus placebo měli o 6,4 % nižší kombinovaný cíl kardivaskulární úmrtí, nefatální infarkt myokardu, nefatální cévní mozková příhoda, hospitalizace pro nestabilní anginu pectoris a revaskularizace po 30 dnech. Průměrně dva pacienti ze 100 předešli kardiovaskulární příhodě za sedm let (Number Needed to Treat (NNT) = 50/7 let). Na Evropském kardiologickém sjezdu v Londýně 2015 byly předneseny výsledky subanalýzy studie IMPROVE‑IT u 4 933 (27 %) diabetiků, kteří byli léčeni stejným režimem. Diabetici byli mírně starší, častěji ženy, méně často kuřáci. Výchozí hladiny lipidů ani pokles lipidů se statisticky významně nelišily. Důležité ale bylo ovlivnění infarktů myokardu a ischemických cévních příhod, které se vyskytly – infarkt myokardu (hodnoty udány v %/7 let) – u nediabetiků 12,7 (S) vs. 12,0 (S/E) a u diabetiků 20,8 (S) vs. 16,4 (S/E), p = 0,002 a pro ischemickou cévní mozkovou příhodu nediabetici 3,4 (S) vs. 3,2 (S/E) a diabetici 6,5 (S) vs. 3,8 (S/E) p = 0,031. Závěr: Pacienti diabetici mají z přidání ezetimibu ke statinu ještě větší prospěch než nediabetici a tento prospěch není vysvětlitelný změnami lipidogramu.
Keywords: kardiovaskulární nemoci; Cholesterol, LDL; Humans; lidé středního věku; Azetidines; multicentrické studie jako téma; Simvastatin; Double-Blind Method; azetidiny; Female; Aged; senioři; lidé; dvojitá slepá metoda; Ezetimibe; randomizované kontrolované studie jako téma; LDL-cholesterol; Diabetes Mellitus; Acute Coronary Syndrome; ženské pohlaví; ezetimib; Cardiovascular Diseases; Male; Randomized Controlled Trials as Topic; Middle Aged; akutní koronární syndrom; mužské pohlaví; diabetes mellitus; kombinovaná farmakoterapie; Multicenter Studies as Topic; Drug Therapy, Combination; simvastatin